topbella

25 July 2011

Lukisan hati..

Bismillahirrahmanirrahim. Segala puji bagi Allah. Selawat dan salam buat Kekasih Allah, keluarga baginda, dan para sahabat, serta buat ummat Islam seluruhnya. Lailaha illallah wa asyhadu anna muhammadar Rasulullah. Kalimatul ikhlas yang wajib sentiasa diperbaharui, lafaz-lafaz syukur yang mesti digandakan. Semoga rahmat Allah melimpahi kita semua. Allahu Akbar..

Hampir setahun tidak memberi sedekah disini. Alangkah ruginya, namun banyak perkara telah berlaku dalam tempoh setahun ini. Suka, duka, sedih, gembira. Semuanya ada. Itulah lumrah hidup yang tetap harus ditempuhi. Yang pastinya semuanya ada hikmahnya yang tersembunyi. Allah jua lah yang lebih mengetahui. Dan dalam arena penulisan ini juga aku harus bangkit kembali memberi dan terus memberi. Dan sekuat hati ku gagahkan diri untuk terus mengisi relung jiwa ini dengan ilmu dan memastikan ia terjaga bersih agar mudah dan terus ikhlas untukku memberi. Semoga yang kecil ini ada juga sahamnya di akhirat kelak.

Dari mula menapak kecil, kemudian jatuh, bangun kembali, terus melangkah lagi. Langkah demi langkah kemudian mahu sedikit berlari, kemudian jatuh lagi dipertengahan jalan. Ujian dipertengahan jalan datang silih berganti. Cekalkan hati kemudian bangun lagi, kerana perjalanan masih jauh. Perjuangan ini harus diteruskan. Nyawa ini akan menjadi taruhan asalkan aku bisa sampai ke destinasi dan menggapai apa yang ku cari selama ini. Inilah perjalanan dalam sebuah kehidupan. Perjalanan dalam jalan perjuangan. Ada ketika kita jatuh, ada ketika bangkit. Ada waktu naik dan turunnya. Ujian berbagai rupa samada tika iman meninggi ataupun iman menurun. Terpulang pada hamba itu bagaimana mahu menyingkapinya.

BERBAIK SANGKA DENGAN ALLAH. Itu kuncinya. Sifirnya mudah. Kerana apa yang manusia lihat baik itu kadangkala ia tidak baik pada pandangan Allah. Bahkan terkadang pada pandangan manusia itu buruk, tetapi di sisi Allah ia adalah mulia. Apapun yang terjadi Allah lebih mengetahui. Ujian itu tanda sayang Allah buatmu. Dia mahu kita merenung dan meyingkapi makna disebaliknya itu. Jika kamu bersabar, maka pasti akan diangkatnya darjat buatmu. Allahu Akbar..

Semoga Allah terus menguatkan kita semua hingga sampai ke penghujung destinasi yang baik. Jazakallahukhair buat akhawat tercinta, sahabat2 seperjuangan yang tidak lelah untuk sentiasa menguatkan. Ku doakan agar Allah terus mengikat hati kita untuk terus bersama dalam saff yang sama. Semoga rahmat Allah terlimpah untuk semua insan yang ku kasihi. Perjuangan masih panjang. Langkah dan teruslah melangkah meski dirimu telah lelah. Pastikan kelelahan itu dihujungnya adalah keindahan.

1 bersilaturrahim:

Nurul Hidayah Mohamed Nor said...

Duhai sahabatku, jangan pernah berputus asa.
Daku menantikan suara lembut dalam lantangmu. Daku rindu akan semangat yang pernah kau laungkan dulu.
Duhai sahabat, bangkit kembali demi Islam..
~Rindu Saat-Saat bersama mendaki ke Puncak kemanisan Iman~
Smoga bertemu kembali ke saat itu..amin